Debriefing Unicef
Bureau EigenWijs
Steenoven 14
3238 AD Amsterdam
E: bureaueigenwijs@hotmail.com
T: 0181-447843
W: BureauEigenWijs@weblog.nl
Unicef
Jacob van Eydenstraat 73
2274 AB Voorburg
E: info@unicef.nl
T: 088 444 96 88
W: http://www.unicef.nl
4 November 2014
Debriefing Unicef
Als reactie op uw briefing hebben wij alle elementen geordend. Wij hebben de opdracht om een creatief concept te creeëren, dat moet leiden naar het online platform van Unicef. Daarnaast moet het concept mensen stimuleren geld te doneren aan UNICEF.
Kinderen in Syrië, Irka, Zuid-Soedan en West-Afrika leiden steeds meer onder de gevolgen van de ebola epidemie. Door het aantal noodsituaties en de omvang van de rampen op dit moment, raakt het geld op om de kinderen te kunnen helpen. Daarom doen we een beroep op alle Nederlanders om hen te helpen. Er is er meer geld nodig voordat Unicef het gewenste resultaat kan bereiken.
Er moeten 3 doelstellingen behaald worden na de lancering van de campagne. Deze doelstellingen worden geformuleerd aan de hand van kennis, houding en gedrag. Door middel van een creatief concept moeten meer mensen naar het online platform van Unicef gelokt worden. Op deze manier kunnen er meer donaties worden gegenereerd.
Kennis: Na 1 maand moet de consument kennis hebben waarom de campagne is gestart en welk doel daarmee wil worden bereikt.
Houding: Na 3 maanden staat de doelgroep positief tegenover de campagne en is minstens 2 keer in contact geweest met één van de communicatieplatformen van de campagne.
Gedrag: Na 6 maanden heeft de doelgroep actief actie ondernomen met betrekking tot de campagne. Zij hebben bekenden over de campagne verteld, zelf berichten via hun social media pagina’s gedeeld en hebben bijgedragen aan het genereren van nieuwe donaties.
De doelgroep van de campagne zijn jongeren van 12 tot 21 jaar. Deze jongeren zijn actief op social media en zijn hier dan ook heel de dag mee bezig. Er is bewust gekozen voor de minimale leeftijd van 12 jaar, omdat deze jongeren net aan de middelbare school zijn begonnen en in staat zijn om actie te ondernemen. De doelgroep is online actief. Denk hierbij aan Whatsapp, Twitter, Instagram en Facebook. De doelgroep is actief op deze mediakanalen tijdens school, wanneer ze thuis komen en in het weekend.
UNICEF heeft een belofte die zij aan het publiek wil overdragen: UNICEF helpt kinderen over de hele wereld bij het overwinnen van armoede, ziekte, geweld en discriminatie. Hoe bewijzen zij dit? Miljoenen kinderen gaan dankzij UNICEF naar school. Talloze kinderen worden ingeënt tegen dodelijke ziektes als mazelen en krijgen goede voeding. UNICEF werkt hard aan de bestrijding van de aids- en ebola epidemie en helpt kinderen die hier het slachtoffer van zijn geworden.
Allerlei krachten beïnvloeden het succes van de campagne die het bureau ontwikkelt:
1.UNICEF heeft een grote naamsbekendheid. UNICEF is namelijk in 155 landen en regio’s actief en werkt samen met overheden, maatschappelijke, religieuze en acedemischie organisaties, de private sector, andere partners en de lokale bevolking en kinderen zelf.
2. UNICEF heeft veel social power via hun kanalen. Op Facebook heeft UNICEF al zo’n bijna 5 miljoen vind-ik-leuks. Ook op twitter is UNICEF erg actief, UNICEF heeft namelijk meer dan 25 duizend volgers. Als laatste heeft UNICEF een youtube kanaal. Hierop zijn verschillende filmpjes geplaatst waarvan sommige al meer dan 200 duizend keer bekeken zijn.
3. Het imago van UNICEF is ook erg goed, dit komt omdat ze wereldwijd mensen helpen en niet uit zijn op winst.
4.Het keten van IKEA koppelt producten uit het assortiment aan UNICEF. Hierbij gaat van elk verkocht product 1 euro naar UNICEF.
5.Mensen wantrouwen of donaties echt bij de juiste mensen terecht komen, en niet in de zak van directeuren verdwijnen.
6. Geld raakt een keer op. Een bedrijf of mens heeft niet genoeg geld om eindeloos geld in verschillende goede doelen te steken. Sommige bedrijven zijn al trouw aan een ander goed doel, en gaan dit niet veranderen door een campagne van een ander goed doel.
De campagne moet voldoen aan een aantal praktische zaken en randvoorwaarden. De mediastrategie is nog niet bepaald. Waarschijnllijk wordt er gekozen voor een middelenvrije mediastrategie. Er is geen minimaal of maximaal budget voor dit concept. Het thema van Unicef is: ‘Unicef steunt kinderen wereldwijd.’ Unicef zamelt geld in waardoor zij arme kinderen over de hele wereld kunnen helpen. Het is van belang dat Unicef terugkomt in het concept, omdat Unicef de opdrachtgever is.
De volgende planning wordt aangehouden de volgende weken. Waarin we iedere week een nieuw element van de campagne leveren.
4 december 2014: Weblog en debriefing
11 december 2014: Moodboard, persona en propositie inclusief toelichting
18 december 2014: Fotostrip en verslag van de reviewsessie
8 januari 2015: Verslag over het beste concept en verslag met middelenmix
15 januari 2015: Middelenmix en dummy’s van de gekozen middelen
22 januari 2015: Rationale, fotostrip met verslag en een presentatie inclusief poster
29 januari 2015: Mondelinge presentatie
De campagne voor Unicef moet mensen een gevoel gaan geven dat ze dichter bij noodrampen staan. Veel mensen doneren geen geld, omdat ze niet het idee hebben dat zij er zelf iets meer te maken hebben. Doordat er steeds meer rampen zijn in de wereld en er te weinig geld is om dit op te lossen, moet je campagne mensen aanzetten tot geld doneren. Onze doelgroep zijn jonge mensen. We willen deze doelgroep benaderen via scholen en sportverenigingen.
We gaan zowel op online platform als offline aan de slag. Dit omdat we zo zoveel mogelijk mensen mensen kunnen bereiken. We gaan proberen zo veel mogelijk aandacht voor Unicef te krijgen en we willen mensen actief mee laten doen. Door een goede actie op te zetten en een goed social media concept kunnen we een grote groep aansporen te doneren. We willen via social media een plan opzetten waarmee de doelgroep echt aan de slag gaat. We willen ze verbinden met Unicef en doorverwijzen naar de site waar ze geld kunnen doneren.